Korisnost i ljekovitost

Lješnjak odavno svrstavaju u iscjeljujuću biljku. Sadrži 79% masti, 22% bjelančevina, 4% ugljikohidrata, 2.3% mineralnih soli, vitamine B1, B2, C, karoten, celulozu, flavonoide te esencijalne aminokiseline.  Najveći postotak čine nezasićene kiseline: oleinska, linolna, miristinska, palmitinska i stearinska. Sadrži i željezo.

Koristi se protiv:

avitaminoze, anemije, rahitisa, reumatizma, bronhitisa, bolesti žući, ateroskleroze.

Regulira metabolizam, smanjuje razinu kolesterola, jača srčani mišić i regulira krvotok. Koristi se i u prehrani sportaša za uklanjanje umora. Lješnjak se treba naći na jelovniku  i ako imate problem s opadanjem kose, opeklinama, pijeskom u mokraći, slabokrvnošću, dijatezu i sl.

 

Ulje lješnjaka sprečava aterosklerozu – navečer popiti 15 ml lješnjakovog ulja. Ulje lješnjaka također se pije ako imate problem sa štitnjačom i impotencijom. Ulje lješnjaka pomiješano sa žutanjkom učinkovito je protiv opeklina, a preporučuje se utrljati ga u tjeme za jačanje rasta kose.

 

Lješnjakov list je također ljekovit. Koristi se kod bolesti želuca, crijeva, jetre, migrene,astme – preporučuje se čaj od lješnjakovog lista.

Čajevi od lješnjakove kore i korijena bolje stežu žile i smanjuju temperaturu. Koristi se i kao oblog protiv varikoznog proširenja vena, čireva, kapilarnih hemoragija te za dezinfekciju i smanjenje krvnih žila.